حلوا سفید یا به گویش خوزستانی ها زبیدی

 

 

در بین تمام ماهیان جنوب حلوا سفید ممتازترین آن ها است.این ماهی علاوه بر اینکه گوشت بسیار لذیذی دارد،از ظاهر بسیار زیبا و ویژگی های خاصی نیز دارا می باشد که در ماهیان دیگر دیده نمی شود.مثلا ضایعات پاک کردن این ماهی در هر کیلو به صد گرم بیشتر نمی رسد در صورتی که ماهی های دیگر ضایعات بیشتری دارند.یعنی اگر شما دو کیلو ماهی زبیدی خریداری نمائید،و این ماهی را تمیز کنید در نهایت یک کیلو هشتصد گرم از ماهی بطور مفید باقی می ماند.حال اینکه در مورد ماهی های دیگر این ضایعات،بعضی اوقات تا پانصد گرم در هر کیلو می رسد.

این سوال که چرا خوزستانی ها به حلوا سفید زبیدی می گویند.توضیح اینکه کلمه ی زبیدی به معنای برتر است و چون حلوا سفید بهترین و مرغوبترین و گران قیمت ترین ماهی دریای جنوب می باشد،خوزستانی به این ماهی زبیدی یا زبیده می گویند،یعنی “برتر”.بعضی اوقات این ماهی در ابعداد و وزن بسیار کوچک،۳۰ گرمی (هته)در بازار نیز بفروش می رسد،قیمت این ماهی در بازار بر اساس سایز و وزن ماهی رقم می خورد،حلوا سفید پولک های بسیار ظریف و حساسی دارد،که از هنگام صید تا فروش با تماس دست و هنگام یخ گیری ریخته می شود،و معمولا هنگامی که در معرض فروش قرار می گیرد روی سطح بدن ماهی پولک وجود ندارد،مگر در زیر باله های ماهی مقدار کمی باقی می ماند.برای شناخت تازگی این ماهی ،علاوه بر اینکه با فشار دادن مناسب انگشت بر روی کمر ماهی،و باقی نماندن اثر انگشت بر روی بدن ماهی،باید آبشش این ماهی رانیز چک کرد،چشمهای ماهی نباید گود رفته باشد.مهمترین قسمت چک کردن برای تازه بودن ماهی زبیدی فشار دادن سر ماهی می باشد.بین صورت که با دو انگشت سر ماهی را کمی فشار می دهیم تا مقدار کمی آبی لزج از آبشش آن خارج شود، اگر آب لزج خارج شده رنگ کاملا سفید و شیری غلیظ و چسبنده داشت این ماهی بطور حتم تازه است ،وگر نه هر رنگ دیگری (قرمز،قهوه ای،و…)داشت ماهی تازگی بالائی ندارد.اگر رنگ آب لزجی که با فشار دادن سر ماهی از آن خارج می شود سفید و قهوه ای قاطی بود این ماهی سالم است ولی آن تازگی و کیفیت درجه یکی را ندارد.اگر ماهی زبیدی خریداری نمودید و موقع پاک کردن و تمیز نمودن شکم ماهی درون آن تخم ماهی یا اوشبل بود ناراحت نشوید زیرا لذیذترین اشبل ماهی جنوب نیز متعلق به این ماهی می باشد،و می توان آنرا مثل گوشت ماهی سرخ کرد و میل نمود.رنگ گوشت ماهی زبیدی سفید است ولی قسمت درون شکم،یا سره ماهی قسمت خیلی کمی رنگ سیاه روشنی دارد،که علتش به دلیل چربی خاصی است که در این ماهی وجود دارد.

 

 

 

عکس ماهی بالا پرستو ماهی است.به این نوع ماهی در

بازار بوشهر تلا می گویند.ماهی فروشی که متقلب باشد این ماهی را به جای

ماهی حلوا سفید یا زُبیدی میفروشد.و از ناواردی و بی اطلاعی مشتری

سوء استفاده می کند.{این موارد بیشتر در شهرهای غیر بندری صورت میگیرد}

پرستو ماهی و حلوا سفید با هم تفاوت های زیادی دارند.قیمت حلوا سفید همیشه ۳ برابر

پرستو ماهی است.

برای دانستن قیمت به روز این ماهی به جدول قیمت روزانه در همین سایت مراجعه کنید.

شما ممکن است این را هم بپسندید

۱۱ پاسخ‌ها

  1. سیاوش گفت:

    با سلام و خسته نباشید.از مقاله گیرا و سازنده تان تشکر میکنم.

  2. فواد گفت:

    واقعا لذت بردم بسيار زيبا و خواندني بود مخصوصا قسمت ماهي فروش متقلب

  3. مهتاب گفت:

    ممنون از اطلاعات‌ خوبتون

  4. اکبر شایان گفت:

    امیدوارم تونسته باشم اطلاعاتی رو به دانش شما اضافه کرده باشم.

  5. علیمی گفت:

    عالی بود لطفا توضیحاتی در مورد تفاوتحلوا سفید و سیاهبنویسید

  6. نایی گفت:

    مطالب مفید بود خسته نباشید.لطفا درباره تفاوت برستو ماهی و ماهی سفید بنویسید

  7. سایه گفت:

    واقعا ماهی زبیدی ، ماهی خوشمزه ای است…
    .
    .
    .
    مرسی از سایتتون

  8. علی گفت:

    پس کو قیمتهاش

  9. شهرام نوذری گفت:

    خیلی خوب بود متشکرم

  10. مهدی گفت:

    خوبه ولی کوچیکه اندازه کف دسته

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.